la paret que contunha de tombar


Aleluià .

La parèt es tombada. E tombarà lo temps que caldrà . E òc. 
La parèt de la Palestina ? Non. La parèt del Mexic e dels Estats Unencs ? Non. La parèt de la China ambe lo grand Mongòl? Que non. Bogres d'ases qual es la parèt la mai bèla? 
Aquò's sonque una parèt que desbordelèt tota sola . La del Grand Cosin German dels parisencs germanics , lo PSG lo Partit dels Sants Germanics , o cuols benesits . Totes s'i metèron los estacats de la libertat de pertot , El Kabach , Okhrent , PPDA , Pernòd Ricard, TF1, Lo Monde Paris qué e mai que mai encara, lo grand partit de l'UM-PS dusca Tolosa .
Que las galinas pondavan darrièra la parèt del vesin. E que me doliá de pas los chucar quitament al cuol. Sabètz en traucant dos còps, ambe l'agulha . 
Vertat qu'es pas aicí que lo monde es pas encartats , ficats, espigats sul telefòna, per la STASI non es pas aicí al pais de la democracia plonda , que los dreches del trabalh son de longa melhorats dins lo vejaire de far de nòstre pais un pais , ciutadan, «perene», durable. Non los dreches se demesisson merces als ministres de l'UMP que cercan , pas que la patz sociala , e la venguda de grèvas subtas que prenon las praticas en ostatge. L'UMP es per de donar d'argent als rics , una politica coratjosa e pas totjorn compresa pels atardivats. 
De saupre: que lo trabalhador es jamai ostatge del patron , sonque la pratica.
Paures cosins germanics , aicí es lo plaser del trabalh vengut «estetica» e rar (France Tepacon) es pas aicí que d'òmes son licenciats per fach de grèva coma a Tolosa EDF GDF SUEZ PANAMA . Es aicí dins nòstra patria liura que se declarèt los dreches de l'òme , de l'enfant , de l'animal , de l'èrba. 
Aicí los pòbles pòdon parlar sa lenga ( dètz minutas per semenada per la television), trapar una santat de fèrre a gratis, e pagar totjorn mai (encara mai de tres cents potingas de mai, pas remborsadas per la securitat sociala) aicí las pòstas clavan , consí descriure la libertat del trabalh dins la granda distribucion de la venda. Remirable diriá Al Capone que tornèsse . 
Mas soi pas segur que siá pas tornat ....
E la nòstra libertat de la premsa. E la de la justícia? Que fan de gelós dusca dins Tanzania e Còngo (1 milion e mièg de mòrts melhor que lo Rwanda, l'òme totjorn l'òme .... ) .
Los Russes son nècis . Cal pas tuar los jornalistas , sufís que dintran a La Despacha o Oest Franca o al resson d' Estrasborg. . La man de fèr dins lo gant de belors. Diguèt Napoleon de Taleyran. 
Totjorn dins lo respècte de la diversitat de segur. Un tipe gula. Comença de far de bruch . T 'i dona d'emendas; mas que contunhe , una placa per l' enfant o alara a lo pòdon tuar ....
Sètz al poder? Furgatz dins las caissas. Emplenatz las pòchas. Seretz jutjats pus tard . Una pròva de mai de democracia... Novèl ven de sortir aicí...
Parlem lèu e plan ; ambe l' America tenem los mercats de l'arroïna dins Afganistan de la cocaïna dins Colómbia. Lo mercat de las drògas trespassan per astre los mercats de totas las autras fotralhadas del trabalh uman . Per astre avèm tanben la prostitucion que las femnas seràn totjorn contentas de far plaser a son òme que trespass el tanben lo mercat de l'autò. La China s'es enfin metuda al trabalh e l'India tanben ,que sòmia pas que de la trapar sul podiòm .
Aicí tornem los emigrants en çò seu; en avion sioplèt .
Aicí ambe discrecion trapem los vièlhs «vietcongs» quand venon cercar lo nebots a la sortida de l'escòla. Cantem « Dolça França lo pais de la meu enfança ...»
E l'Euròpa dubrís las seunas cuèissas blavas . Las caissas son voidas ....
Moralitat: 
Que l'occitan vertadièr li demòra pas que de luchar ambe los luchan....
A l'est coma a l'oest . 


 

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa