Deman, la vertadièra democracia

Politica e Occitània.

Devèm de saludar lo sentit de los que representan ara lo movement politic e cultural occitan.
Per saludar son analisi e soslinhar lo fach que lo movement politic occitan se tròba al caireforc. Mas i a pas qu' el. Levat , que los autres partits, se pausan pas gaire la question sus l'evolucion necessària cap a la democracia, vist que son ja arribats . Coma l'escòla nos l' aprenguèt : França mostrava lo camin de las libertats . Es a dire se coma de nècis cresiam que sem jà arribat al Panteon de la democracia.
Alara la seguida vos agradarà pas e podètz clavar.
Mas i a los sinhals d'auradas e de protèstas fòrtas. E mai ...
Lo sicut cultural:
Que las protèstas , las capitadas del movement politica cultural devon pas far oblidar la realitat de la lenga e de la prèsa en compte de l' « idèa » occitana al nivèl de la politica comunala, regionala, estatala .

La realitat es crusèla : per resumir aquò's que per l'elegit de basa d' esquèrra mantuns còps , l' « occitan » es pas qu'una idèa culturala per far polit dins un programe , que vòl ( e d'unes lo ressègan coma de papagais ) perennes, citoyennes , respectueuses de l'environnement, durable, e qu'arriba en fin de 100 preposicions , coma de bocins de jolverd, una mena de decoracion , a mai , amb la dança aqüatica, lo simulator cardiac dins de luòcs publics , o la pintradura sus la seda.
Quiche de segur , mas qual o pensèt pas? Un còp dins sa vida? Quand se paguèt lo viatge cap al conse a l'ostal de comuna .
Non i a d' òmes seriós , onèstes , que vòlon d' aparar la lenga dels aujòls quitament , se la causa lor pareis ridicula e perduda .




Politicament lo sicut es encara mai grèu.

Politicament l'elegit mejan, tròba Franca mai que polida , que lo demai del monde, per el, es la patria dels dreches de l'òme , de la femna , e de conilhons . I a encara l'escòla laïca? , egala per totes? , e forçada? . Ja que de lo dire sentèm una mena de mal èstre, tant l'amarum dels regents es fòrt. I a lo drech del trabalh? , l'egalitat salariala? . I a la libertat de religion? I a la justícia? I a las presons ? I a la secu? Encara? E totas la tièra....
D'un biais l'elegit occitan , mantun còp d'esquèrra es vengut un escampaire de subvencions e d'ajudas socialas. Cò que far que son tornats a l'atge mejan , benlèu a lo de la mafia adobaira. Quand un senhor sautava las piucèlas puèi escampava qualques pècas d'aur als badalucas .
Ara i a las maletas , l' atentat de Karachi , las vedetas de Taiwan, Clear Stream , la crompa de la rafinariá de petròli de Leuna e tantes e maites , una per jorn , per ora? .
I a subretot lo net e aquesta pensada majoritària dels joves que lo monde actual es a mand de crebar e que la democracia actuala pòt pas marchar. Los indignats Pòt pas mai marchar. Èra facha per l'estat centralisaire parisenc, per un prefècte sus un caval, dins un despartament e encara amb l'ajuda dels evesques.
Uèi tot a cambiat , e cal pas mancar lo viratge.
Sem en passa de capvirar.
E nosautres , occitans devèm , ensatjar de far dintrar dins las cervèlas l'idèa que 95 % de las decisions actualas pòdon èstre votadas sus PC , qu'un elegit deu pas demorar 5 ans , veire 7 ans al poder , e que de tot biais deu pas i tornar . Que tota la classa politica actuala a pas cap de rason d'existir dins son estatut d'elegit , sas pagas , sos avantatges de tota mena, mas que deu cambiar de ròtle, e venir conselhièr pels autres , mas coma un autre ciutadan, es a dire aprodelar los mejans de comprendre los enjuòcs.
D'un biais l'occitanisme politic occitan deu prendre en compte las evolucions de la tecnica informativa e dels mejans d'informacion, per far dintrar mai que mai de democracia , dins aquel pais qu'es pas mai una democracia, qu'o foguèsse un jorn.
Lo senat , la cambra lo conselh regional , departemental , municipal , tot aquò es mòrt.
Òm pòt pagar sul net , òm pòt votar. Non?
Tot aquò va desbordelar lèu.
La lutja politica occitana deu mostrar que lo manten del sistem politic actual , permés lo manten de totas las enganas que coneissèm ara. Que deman cadun poirà causir de votar sus tot . E que lo movement politic occitan buta l'idèa que cadun deman poirà o dire d'un clic. E que i a pas cap besonh d'un elegit de 5 ans per o far . Que totas las informacions seràn a posita
  • volètz lo TGV?
  • volètz encara de nuclear
  • volètz lo bilinguisme?
  • Volètz ajudar l'emplèc en prioritat .
  • Volètz encara l'esclairatge de nuèch las carrièras ont i a pas cap de monde
    volètz la santat , l'ensenhament, la securitat, de vira-l'ase
Alara veirem que mantunas decisions pòdon sortir de l'espandi politic per dintrar dins lo domeni democratic .
Lo politic occitan elegit deu proposar lèu, aquela idèa poderosa abans que lo monde n'a un brave sadol d'èstre pres per de nècis .

.

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa