Muret lo chaple ou Mureth la batalha


Mureth 1213 Chapla o Batalha coma la de  Puy Le Fou .

Mureth 1213 deu pas venir una mena de Puy Le Fou es a dire una jornada ambe donzèlas e piucèls....

Per ensajar de comprendre, e retrobar lo luòc , o lo debanament de la batalha me pareis que cal respondre a qualques questions e admetre qualques evidéncias:

Question primièra : Lo matin de la batèsta Chapla ; Ramon aconselhèt al rei,Peire II d'esperar lo nhac darrièr d'unas barrièras del camp. Mas que lo rei vòl sa batalha dins la prada.... E sap (ambe rason)que Montfort pòt pas ganhar dins una batèsta leiala es a dire de cavalièrs...
Se sap que Ramon es pas un flac .... S'agís d'un luòc facil d' aparar. Que sufís d'un parelh d'oras per fortificar.?????.......... Ont es?????
Ieu cerquèri ..............N ' i a pas qu'un !!!! ( vos los dirai lo còp que ven...)

Ora de la batalha: la batalha se debanèt a quicòm pròche a miègjorn, a l'ora de manjar. Lo rei d' Aragon, las tropas aragonesas, tolosanas, catalanas son tornadas als camps per minjar. Escrich dins la cançon de la crosada; e confirmat per exemple per l'o cronicaire de Montfort Vaux de Cernay .

L'ajuda de la glèisa a Montfort : un « espion » avertiguèt Montfort que lo rei venia de passar a taula...( Mathieu de Paris) levat que los envejats dels evesques( qu'èran mai de vint amb Montfort) quitèron pas de preissar Peire II de renegar Ramon... Èra los sols que podiam traversar las linhas e donar la posicion del rei cada moment. E a poder mostrar lo semdier que mena al camp reial a travèrs la sanha....
Tota la matinada Montfort e los avesques fan mina de negociar... Mas la cançon de la crosada ditz que dempuèi la nuèch Montfort sap plan çò que pòt ensajar e capitar.

Question doas: per de qué Peire II serà tuat vestit ambe l' armura d'un autre cavalièr?
Responsa : per de qué la suspresa es totala.... E qu'a pas lo temps de metre la seuna. Pròva que l' espion èra plan ensenhat... Qual podiá aital parlar de longa al rei e traïr...
Solide
a) qu'a pausada la seuna armura per anar manjar o se descansar ?
b) e coma se tròba alunhat , a pas d'autre biais que de passar l' armura d'un autre.
Mas lo rei que se mostrarà sens paur «  soi ieu lo rei» a Guillaume de la Barre » que lo farà chaplar per los fantassins  
Suggestion: l' envejat dels evesques deguèt mostrar lo rei en bolegant ambe lo capèl roge de Folquet de Marsèlha .

Lo chapla de Mureth revèrta lo de Besièrs (ont qualqu'un dubriguèt la pòrta....)
Aicí lo chapla se debanèt a l'ora de manjar. Qualqu'un donèt lo sinhal que lo rei èra nus coma un verm e luenh de sa tenda, e mostrèt lo camin . Occitans , catalans e aragoneses èran a taula. Monfòrt faguèt mina de partir per la pòrta de Sales coma se tornavan cap a Autariva .
Qualqu'un encara mostrèt un vial a travèrs sanhas per tombar sul camp reial per suspresa.
Lo demai foguèt quitament pas una batèsta , solament un chaple total , amai ambe la benediccion e l'ajuda de Roma.
França es plan la filha ainada de la glèisa e Simon de Montfòrt Amaury lor bastard davant l'eternitat.

Nota : aquò's pas per de qué un chapla es vièlh qu'es perdonable. Un chaple demòra totjorn un chaple ( S Weil)

Commentaires

  1. Mon amic, Murèth se ditz Murèth amb una e dubèrta, en lengadocian seriá Murèl (latin murellus). En aragonés, Murèth se ditz...Muriel (véser http://an.wikipedia.org/wiki/Muriel ). Amistats blogairas!

    RépondreSupprimer
  2. Avètz rason, mas que los titolets son .... "cagants" ! E amai aquò's de languedocian-gascon....quicòm de novèl ....
    Coralament.

    RépondreSupprimer

Enregistrer un commentaire

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa