La region e l'Occitania


Aqui la causida d'articles dins lo jornal regional de Miètjorn Pireneas.(Cal clicar dessus)
Enfin.... Dire que la region menada pels socialistas refusèt antan lo nom d'Occitania per causir l'anonim Miejorn Pireneas . D'unes còps los òmes son fals. Ara ne'n coneissi que pagariam mer n'èstre al còr, de la vièlha dòna , a chucar lo sen de la diversitat .
Solide que i a un prèsa de consciença fòrta a perpaus de l'amenaça que pèsa sus l'avenir de nòstra lenga.
Sem classat per l'UNESCO coma lenga a mand de morir. Lenga endengiered.
I a pas sonque que 0,5% d'enfants en trin d'aprendre la lenga dels aujòls. Se trobon dins las calendretas. N'i a una a Mureth que pren l'aiga...
Pas cap de tele. Que lo Baudis oblidèt la région a l'ora de donar d'antenas ambe la TNT , e n'i avia pas per nos. Mas que lo Baudis aima Raymond e las minoritats per escriure de libres, sabètz lo Raymond que conquistèt los luòcs sants de Jerusalem,(d'unes chaplas entre tant d'autres) pel compte de la Santa Gleisa. Mas lo Francimand ne'n tirèran tota la glòria.E l'istòria oblid totjorn lo Raymond.
La gleisa mercejèt Raymond de Tolosa , en envejant la primièra crosada en tèrra crèstiana. E Michelet escriguèt l'istòria ... Paures... Dusca a la cançon de Rotland qu'an panat als normands e als occitans.
Se sab que los vencedors escrivan l'istòria...
D'unes cops los occitanistas se dison que totas las declaracions d'ara per salvar la lenga son pas qu'un biais de donar l'escambi, e d'autres còps volem creire nosautres que los Omes, benlèu, an vertadièrament besonh de democracia.
L'avenir nos dira sa responsa amara. Es que serem actor o victim, un còp de mai?
Dimarç passat, alara qu'escampilhavi de papièrots per nòstre candidat , une femna de l'accent ponchut m'agantèt missantament en diguent que volontavi de donar als joves d'idèas , de far petar de bombas.
N'en demorèri estabosit.
Occitan , lenga , patès, que per mantunas personas seriam per ela pas qu'una còla de bota-fuòc, d'òmes e de femnas que trebolan l'òrdre establit, que trastejan per cambiar las valors de la republica.
Mas las cambièt totjorn e de pertot las causas. que siague lo rei o la republica Aquela reialtat tre la debuta e la republica aprèp, faguèron rajar la sang de pertot dins lo monde.

Agatcha pas los pecats de ta gleisa mas la fe de tos evesques.... Consi far? e que nos portara solaç? Mas que se i a un Diu de que volètz que perdona a los que lo traïsson cada maitin. NDLR

Levat encara , que la republica, los mièjornals occitans l'an bravament susada ambe la sang. NON ? Per aver lo drech de viure liures aici non? En çò nòstre .
Alara que nosautres paurets raisvem pas que de patz , de tolerancia, de libertat , mitat paratge mitat convivencia. Anem. Lo grand mot, lo mot gròs, es descargat.
Ieu me preni per ieu. E o vòli e lo desiri tanben pels autres.
Se sem a la comuna, avem prometut de far una granda fèsta de las lengas , cada annada, ambe totes los estajants de la citat. Pareis que n'i a mai de cent de diferentas lengas.
Degun dèu pas de renegar sa cultura per viure aici. Degun dèu pas d' engolir sa lenga e oblidar las sias raices per viure aici dins Occitania.
Occitania pòd recaptar totes los òmes que volontan de viure liures quand lor païs los caça, e lor enebit lo drech de son anar.

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa