clementiti d'Al Fayoun


Entre los uèch prumièrs segles de l'èra los egiptians èran catolicas. Mas quitavan pas de renegar la dominacion politica dels romans e la religiosa de Bisança.
Que s'acapriçan contra los mèstres, romans que son fòrça crudèls.
Pareis que lo biais de venir catolica es un mejan de lutjar contre los envasidors romans que panan tot dins lo païs qu'es fòrça ric merce del Nil .
Resiston donc als romans.
Mas en 641 comença la conquista arabe e un sistèm rusat que capitan de convertir los egyptians. Que los còptes s'èran degailhats dins mantunas gleisas onte cadun volontava de comandar. Las gleisas còptas son arroinadas e de mai en mai somesas a la novela autoritat.
Los crestians venon minoritarias.
Chauc a chau pauc, l'art còpta s'apara e s'acantonan , darrièr las parets de las abadias .
Es aital que d'arqueòlogs germans van descubrir las pintraduras meravilhosas d'El Fayoun.
Miniaturas, escalpraduras, e subretot retraches , aital los de las femnas que semblan d'ara.
Entre elas , de notar , se troba lo de Clementiti una cristiana vièlha de 1500 ans maire de tota la linhada que coneissem nosautres per son amor de la poesia, e qu'es festejada cada annada a l'ostal d'Assessat. .
Un détalh, Clementiti ten una bela pel coirada que sa maire èra nascuda dins un rodol encara mai cap al miètjorn d'unes convents sonats Tabennesis e de Sant Pacôme. Aquela color metissa , laissava devinhar sas aujòlas négras mas aquò's es una autra istòria malaisida de provar.

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Encara una nuèch

l'escorsa